ALMANYA – Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Almanya’ya üç günlük resmi ziyareti, ülke medyasında geniş haber ve yorumlarla değerlendirildi. Haberler, “24 yıl sonra Macron’un ilk resmi ziyareti” başlığıyla verildi ancak Macron, Almanya’ya birkaç defa gelmiş ve Federal Başbakan Olaf Scholz da birkaç defa Fransa’ya gitmişti. Bunlar iki ülke arasında çalışma ziyaretleri ile uluslararası toplantılar kapsamındaki ziyaretlerdi. 24 yıl sonra Marcon’un ‘ilk’ olan ziyareti, resmi devlet ziyaretiydi.
‘EN ÖNEMLİ SORUNLARDAN BİRİ URKAYNA’YA SİLAH YARDIMI’
Medya, Macron’un ziyaretini biraz abartarak vermekle birlikte, iki ülke arasındaki ciddi sorunlara da geniş yer verdi. Haber ve yorumlarda öne çıkan temel konu, Avrupa Birliği’nin (AB) motoru iki ülke arasında ekonomi ve savunma politikalarında ciddi görüş ayrılıkları bulunduğu oldu. Alman Birinci Televizyonu’nun haber programı Tagesschau’nun internet sitesinde yer alan yorumda, “Avrupa’nın bağımsız ve egemen olmasında iki ülke de aynı görüşte, yalnız bunun yolu konusunda görüş ayrılığı var” tespiti yaptı. Bu amaç için uygulanacak ekonomi ve savunma politikalarında iki ülke arasındaki uzlaşmazlığa dikkat çekildi.
Macron’un, ABD ve Çin’in şirketlerine sübvansiyon desteğine ve korumacı ekonomik politikalarına karşılık olarak AB’nin de aynı politikaları uygulamasını istediği, Almanya’nın ise buna kesin olarak karşı çıktığı belirtildi. Ekonomisi ihracata dayalı, Çin ile de yoğun ekonomik ilişkileri olan Almanya’nın korumacı ekonomi politikalarını kabul etmesinin mümkün olmadığı vurgulandı.
Tagesschau, iki ülke arasında diğer önemli bir sorunun Ukrayna’ya silah yardımı olduğunu hatırlattı. Macron’un, Ukrayna’ya yardım konusunda sadece ağır silahlarda kalmayıp asker göndermeyi gündeme getirdiğini, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un bunlara hiç sıcak bakmadığını ifade etti. Fransa’nın Ukrayna’ya kendi üretimi orta menzilli SCALP füzesi gönderdiğini, Almanya’nın Tourus füzesi göndermeyi reddettiğini hatırlattı.
‘ALMANYA VE FRANSA AB’NİN SORUNLARINI ÇÖZMEK ZORUNDA’
Frankfurter Rundschau gazetesinde Andreas Schwarzkopf, Almanya ve Fransa’ın AB’nin sorunlarına çözüm bulmak zorunda olduklarını ifade etti. Bunun sadece iki ülkenin değil, bütün Avrupa’nın çıkarını olduğunu vurguladı, İngiltere’nin ayrılmasından sonra iki ülkenin AB’nin motoru olduğunu belirtti. Schwarzkopf, şu görüşleri ifade etti: “Ukrayna’ya yardım, Rusya tehdidi, ABD ile değişen ilişkiler, Ortadoğu’da savaş ve Avrupa’da yükselen aşırı sağ, çözüm bekleyen büyük sorunlar. Ne var ki, Scholz ve Macron bu sorunları çözecek yerde birbirleriyle çekişiyorlar.”
‘ZAYIF BİR SEVGİ İLİŞKİSİ’
Redaktionsnetzwerk Deutschland (rnd) haber sitesinde Kristina Dunz, tarihsel Almanya Fransa ilişkilerinin, Macron ve Scholz ile gücünü kaybettiği ileri sürdü, iki ülkenin güncel ilişki durumunu, ‘zayıf bir sevgi ilişkisi’ olarak niteledi. İkinci Dünya Savaş’ından sonra Avrupa’da barışı sağlamakla yükümlü olan iki ülkenin ilişkilerinin eski parıltısından çok uzak olduğunu, bunun sebebinin de Macron ve Scholz olduğunu ileri sürdü. Dunz, “Scholz ve Macron, birbirlerine rakip gibiler. Arkadaş olmak zorunda değiller, ancak birbirlerine güvenmeleri gerekiyor” görüşünü ifade etti. Dunz, Merkel’in 16 yıl sonra siyaseti bırakmasından sonra Macron’un AB’nin en etkili politikacısı olmak için uğraştığını, rakip olarak da Scholz’u gördüğünü ileri sürdü. Scholz’un de tümüyle ABD Başkanı Joe Biden’e odaklandığını savundu.
Macron ve Scholz’un Rusya ilişkileri hakkında ise şu görüşleri dile getirdi: “Rusya’yı Ukrayna’ya saldırıdan vazgeçirmek için Macron ve Scholz, ayrı ayrı Putin’e gitti. Bu çok büyük bir hataydı, Putin’in de işine yaradı. O zamandan beri Macron ve Scholz, birlikte hareket etmiyor.”
GÜNDEM
18 Eylül 2024SPOR
18 Eylül 2024GÜNDEM
18 Eylül 2024SPOR
18 Eylül 2024SPOR
18 Eylül 2024GÜNDEM
18 Eylül 2024GÜNDEM
18 Eylül 2024