Puruli Kültür Sanat’ın bu yıl 12. kez düzenleyeceği Engelsiz Filmler Festivali, Ankara’da Paribu Cineverse ANKAmall ve Goethe-Institut salonlarında izleyicilerle buluşacak. Yarın başlayacak ve 13 Haziran’a dek sinemaseverlerle buluşacak olan festival kapsamında düzenlenecek tüm etkinlikler ve programlar netleşti.
ULUSAL UZUN FİLM YARIŞMASI’NDA 5 FİLM YARIŞIYOR
Ulusal Uzun Film Yarışması’nda bu yıl; Mete Gümürhan’ın “Beraber”, Aslı Özge’nin “Kara Kutu”, Büşra Bilginer’in “Kıyıda”, Aslıhan Ünaldı’nın “Suyun Üstü” ve Nehir Tuna’nın “Yurt” filmleri yer alıyor.
Yarışmanın jürisinde ise sinema yazarı Evrim Kaya, yönetmen Somnur Vardar ve akademisyen Ali Karadoğan bulunuyor.
Jüri üyeleri, kategorisini belirleyecekleri bir ödül ile birlikte ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘Jüri Ödülleri’nin sahiplerini seçerken, Seyirci Özel Ödülü’nün sahibini ise her yıl olduğu gibi gösterimler sonrası kullandıkları oylarla izleyiciler belirleyecek. Seyirciler oylarını Braille alfabesi ile basılan pusulalarla da kullanabilecek
Ödül sahipleri, 13 Haziran Perşembe saat 19:30’da Goethe-Institut’ta düzenlenecek ödül töreninde açıklanacak.
8 ÜLKEDEN 15 FİLM KISA FİLM YARIŞMASI’NDA
Kısa Film Yarışması’na bu yıl konu sınırlaması olmaksızın; kurmaca ve animasyon türünde, süresi 20 dakikayı aşmayan 28 ülkeden 136 kısa film başvurdu.
Sinema yazarı Öykü Sofuoğlu, sinema yazarı Hasan Nadir Derin ve festival program koordinatörü Kaan Denk’ten oluşan seçici kurul 8 ülkeden toplam 15 filmi yarışma programına dahil etti.
Engelsiz Filmler Festivali Kısa Film Yarışması’nda; João Rodrigues’in “Ana Morfoz” (Ana Morphose), Dana Arshagti’nin “Aslında Hiçbir Şey Olmadı” (Nothing Really Happened), Onur Bilmen’in “Ben Yağmurum” (I am Rain), Jérémy Prudent’in “Beş” (Five), Alexandra Shadrina’nın “Doğruluk Mu, Cesaret Mi?” (Shtander, shtander, Katya!), Çağıl Bocut’un “Her Gün Biraz Daha Kolay” (Every Day It Gets A Little Easier), Haoran Deng’in “Kulaktan Kulağa” (On the Grapevine), Yasemin Demirci’nin “Onun Kalesinde” (In His Fortress), Ivan Sosnin’in “Otuz Saniye” (Thirty Seconds), Maryam Khodabakhsh’in “Örümcek-Kadın” (Spider-Zan), Natalia Dementyeva’nın “Paltonun Altında” (Under The Overcoat), Valentin Coste ve Florent Beaudot’un “Seçme Filmi” (Selftape), Resmiye Emir’in “Sonunda” (At Last), Mahmood Pouyandeh’nin “Stratosfer” (Stratosphere) ve Shahrzad Ebrahimi’nin “Zilden Sonra” (After The Ringing of The Bell) filmleri yer alıyor.
Kısa Film Yarışması’nın jürisinde Litvanyalı sinemacı ve sanatçı Emilija Škarnulyte, Danimarka Film Eleştirmenleri Derneği Başkanı Nanna Frank Rasmussen, canlandırma sanatçısı ve Canlandıranlar Festivali yönetmeni Berat İlk bulunuyor.
Kısa Film Yarışması jüri üyelerinin belirleyeceği ve 1000 dolar ile desteklenecek ‘En İyi Film’ ödülü ile birlikte ‘En İyi Yönetmen’ ödülü, ‘En İyi Senaryo’ ödülü ve izleyicilerin oylarıyla belirlenecek ‘Seyirci Özel Ödülü’nü kazananlar 13 Haziran Perşembe saat 19:30’da Goethe-Institut’ta düzenlenecek ödül töreninde açıklanacak.
JØRGEN LETH FİLMLERİ ‘PARMAK İZİ’ BÖLÜMÜNDE GÖSTERİLECEK
Kendilerine has üsluplarıyla iz bırakan sinemacılara odaklanan “Parmak İzi” bölümünde bu yıl Danimarkalı yönetmen, şair, gazeteci, bisiklet ve caz müzik yorumcusu Jørgen Leth filmleri izleyicilerle buluşacak.
Yönetmenin; “Cehennemde Bir Pazar” (A Sunday in Hell), “Yıldızlar ve Su Taşıyıcıları” (The Stars and The Water Carriers), “Pelota”, “Hareket Filmi” (Motion Picture) ve “Çin Masa Tenisi” (Chinese Ping-Pong) isimli spor belgeselleri Engelsiz Filmler Festivali 2024’ün “Parmak İzi” seçkisinde yer alıyor.
12 Haziran Çarşamba günü 15:00’te ise “Spor Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni: Jørgen Leth” başlıklı bir konuşma yapılacak. Socrates Dergi ekibinden spor yazarı ve bisiklet anlatıcısı İnan Özdemir’in katılımıyla ücretsiz olarak gerçekleşecek etkinlik, “Cehennemde Bir Pazar” (A Sunday in Hell) filminin Goethe-Institut’ta 13:00’teki gösteriminden sonra düzenlenecek.
‘KALEYDOSKOP’ SEÇKİSİNDE 6 YÖNETMEN
Festival’in dünya sinemasında dikkat çeken ödüllü filmlerdeki farklı kültür ve yaşamları izleyicisiyle buluşturacağı “Kaleydoskop” seçkisinde bu yıl; Jianjie Lin’in “Bir Ailenin Kısa Hikâyesi” (Brief History of a Family), Bruno Dumont’un “İmparatorluk” (The Empire), Małgorzata Szumowska ve Michał Englert’in” …Kadın” (Woman of…), Teemu Nikki’nin “Ölüm Yaşayanların Sorunudur” (Death is a Problem for the Living) ve Margreth Olin’in “Toprağın Şarkıları” (Songs of Earth) filmleri yer alıyor.
Sesin gizli kalmış etkilerine odaklanan hikayeleri seçkisine dahil eden “Oditoryum” bölümünde bu yıl dünya sinemasından 3 film izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyor. Ses konusuna farklı yaklaşımlarıyla dikkat çeken Sam Green’in “32 Ses” (32 Sounds), Jérôme Florenville’in “Başka Dinleme Biçimleri” (Other Ways of Listening) ve Emilija Škarnulytė’nin “Defin” (Burial) filmleri “Oditoryum” seçkisi kapsamında gösterilecek.
‘ÇOCUKLAR İÇİN’ SEÇKİSİNDE OTİZM DOSTU GÖSTERİM
Endre Lund Eriksen ve Daniel Damm’ın “Ev Ofis” (Home Office), Lena von Döhren ve Eva Rust’un “Gölet” (Pond), Janice Nadeau’nun “Harvey”, Jan Mika’nın “Kaz” (The Goose), Anne-Sophie Gousset ve Clément Céard’ın “Kız Kardeşler Arasında” (To Be Sisters), An Vrombaut’un “Saklambaç” (Andersland) ve Bram Algoed’un “Sandıkta Ne Var?” (What’s In That Crate?) filmleri “Çocuklar İçin” seçkisinde yer alıyor.
“Çocuklar İçin” seçkisi, Goethe-Institut’taki gösterimde loş ışıklı bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak izleyiciler ile buluşacak. Seyirciler gösterim sırasında salonda yiyecek, içecek bulundurabilecek ve diledikleri gibi hareket edebilecek.
AYLA ALGAN ANISINA ÖZEL GÖSTERİM
Festival kapsamında 4 Ocak 2024’te hayatını kaybeden oyuncu Ayla Algan adına da bir gösterim düzenlenecek.
9 Haziran Pazar günü saat 20.30’da düzenlenecek gösterimde, senaryosunu Vedat Türkali’nin yazdığı, Ertem Göreç’in yönettiği ve Algan’ın sinema kariyerine başladığı ilk film olan “Karanlıkta Uyananlar” erişilebilir olarak sinemaseverlerle buluşacak. Mülkiyeliler Birliği bahçesinde düzenlenecek olan gösterim öncesinde, sinema tarihi araştırmacısı Ali Karadoğan film üzerine kısa bir sunum yapacak.
Festivalin her yıl düzenlediği etkinlikler arasında yer alan Stop Motion Animasyon Atölyesi, canlandırma sanatçısı ve eğitmen Deniz Öcal tarafından yürütülecek. 9-12 yaş aralığında olan ve kendi filmini yapmak isteyen tüm sinema meraklılarının davetli olduğu atölye, işaret dili tercümanı eşliğinde 9 Haziran Pazar günü 12:30’da Goethe-Institut’ta gerçekleşecek.
FESTİVALİN TAMAMI ERİŞİLEBİLİR OLARAK DÜZENLENECEK
Engelsiz Filmler Festivali’nin bu yılki programında yer alan 41 film, sesli betimleme ve ayrıntılı altyazı ile erişebilir olarak sinemaseverlerle buluşacak. Gösterimlerin ardından film ekipleriyle yapılan söyleşilerde, atölye ve ödül törenlerinde ise işaret dili tercümesi desteği sağlanacak.
(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)
GÜNDEM
14 Eylül 2024SPOR
14 Eylül 2024GÜNDEM
14 Eylül 2024SPOR
14 Eylül 2024SPOR
14 Eylül 2024GÜNDEM
14 Eylül 2024GÜNDEM
14 Eylül 2024